Sustainably hedonist

6 magyar natúrkozmetikum márka, amely visszaveszi a termékei csomagolását

2020. június 26. 10:36 - Sustainably hedonist

A posztjaimban gyakran írok arról, hogy milyen fontos lenne a körforgásos gazdaság szemléletének elterjedése, mert bár jó dolog az újrahasznosítás, a klímaválság szempontjából mégsem elég már. A gyártóknak felelősséget kell vállalniuk a termékeik utóéletéért, hogy a lehető legkisebb terhelést jelentsék a bolygó számára. Nem vagyok az állandó károgás híve, ezért szeretnék most olyan magyar márkákat bemutatni, akik megteszik azt a plusz erőfeszítést, ami a változáshoz kell, és akik példaként járnak elől ezen a téren.

img_4346b.jpg

A műanyag a legolcsóbb és a legegyszerűbb csomagolás, amit jelenleg ismerünk, de nagyjából annyira fenntartható, mint amennyire egy oroszlán vegán. Az üzemek ontják magukból a műanyag palackokat, tubusokat, zacskókat, szütyőket, csak épp amiatt vagyunk bajban, amiért annyira szeretjük a műanyagot: szó szerint elpusztíthatatlan, lényegében sosem tűnik el, csak egyre kisebb darabokra esik szét.

Persze vannak alternatívák, ilyen a fém és az üveg, amelyek ugyanúgy tartósak, ráadásul végtelenszer újrahasznosíthatóak. Jó dolog ez az újrahasznosítás, a rendszer azonban nem tökéletes, a hulladék átdolgozása friss nyersanyaggá szintén energiaigényes folyamat, ezért csak végső megoldásként kellene szolgálnia, amikor már valóban használhatatlan az adott dolog.

A lineáris gazdaság helyett a körforgás megteremtése lenne a cél, ahol a már meglévő tárgyakat, jelen esetben csomagolásokat használjuk újra és újra, külön alapanyag- vagy energiaráfordítás nélkül. A műanyag azonnal ki is esik a játékosok közül, mert nem lehet úgy kitisztítani, hogy vadidegenek számára biztonságosan használható legyen, ellenben a fém és az üveg alkalmas erre. Személy szerint nagyon örülök neki, hogy ez a szemléletmód egyre jobban elterjed itthon is, és a sok csolamgolásmentes bolt mellett gyártók, köztük kozmetikai márkák is felismerték a felelősségüket. 

Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem nagy és arctalan mamutvállalatok termékeit használja az ember, hanem itthoni gyártók termékeit használja, hiszen így a legegyszerűbb visszajuttatni hozzájuk a csomagolást használat után. A globalizáció persze már egy visszafordíthatatlan folyamat, így a cél az lenne, hogy ne egyirányú legyen a folyamat, és csak ledugják a termékeiket az emberek torkán, hanem kezeljék a következményeket. Persze ez macerás, de azt szoktam mondani, hogy ha képesek vagyunk embert juttatni az űrbe, és már a Mars kolonizációját tervezzük, akkor egy fémdoboz vagy üveg visszavételének megoldhatónak kell lennie.

Ennyi felvezető után térjünk is rá az említett hazai gyártókra, akik amellett, hogy nagyon jó termékeket készítenek, igyekeznek zöldebbé tenni működésüket.

 

Vintage Beauty Budapest

Nem tagadom, elfogult vagyok a Vintage Beauty-val kapcsolatban. Amellett, hogy az arcomra kizárólag az ő termékeiket használom, kozmetikai kezelésekre is hozzájuk járok, ami teljes kiszakadás a valóságból, másfél-két óra teljes relaxáció és feltöltődés.

Szakonyi Eszter mesterkozmetikus álmodta meg a márkát, és nem kevesebbet tűzött ki célul, minthogy a legmagasabb minőséget teremtse meg. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak, amihez a legmodernebb technológiák párosulnak, így valóban hatásos kozmetikumokat alkotnak. A természetes eredetű összetevők mellett organikus és bio alapanyagokat használnak, amit az Ecocert, illetve Naturix minősítések alátámasztanak.

A palettájukban vegyesen vannak üvegben és műanyag flakonban kapható termékek, de az üvegeket, amiben krémeket, maszkokat, szérumokat lehet kapni, már egy ideje visszaveszik, a sértetlen üvegek után pedig 300 Ft-ot jóváírnak a következő vásárlásból.

Remélem majd egyszer arclemosó krémjük – ami csodákra képes – is valamilyen más öltözetet kap, de egyelőre az Ecocert által jóváhagyott műanyag flakonban kapható. Utóbbi azt jelenti, hogy a szervezet megvizsgálta a flakon külső megjelenését és anyagösszetételét, hogy tartalmaz-e a bio előírásokkal ellentétes, tiltott anyagokat. Én is ezt használom, kb. négy-öt hónapra elég egy, amit aztán szétszedek, kevés vízzel kimosok, és a szelektív gyűjtőbe dobom. Mivel más műanyagot nem használok, így nálam ennyi belefér.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sustainably Hedonist Nóri (@sustainably_hedonist) által megosztott bejegyzés,

  

Fleur de lin

A Fleur de lin természetes kozmetikumait a slow szemléletű bőrápolás jegyében papírban (szilárd sampon), illetve fémtégelyekben és üvegben lehet kapni. A krémdezodor és a cukorpaszta kerül például fémbe, amit ugyan nem lehet csak úgy visszavinni, de lehet személyre szabottan az újratöltést kérni Kocsmáros Gabitól, aki a márka szíve-lelke. Amikor megkérdeztem a visszaváltás lehetőségeiről, elmondta, a saját krémdeóját egy 2018-as tégelybe tölti újra és újra. Az üvegeket azonban újra tudja használni, amiben ismét minimalista és fenntartható termék kerülhet a polcokra, aminek ezzel is csökkent az ökológiai lábnyoma.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sustainably Hedonist Nóri (@sustainably_hedonist) által megosztott bejegyzés,

 

Napvirág szappan

A kézműves natúr szappanok mellett a Napvirág számtalan terméket készít, az arckrémektől a fogpasztán át a hajpakolásig igen széles a kínálat. Ezek egytől-egyik üvegben kaphatóak, így miután kiürültek, semmi sem állhat az útjukba, hogy újratöltsék őket. Én Budapesten a Ligeti Csomagolásmentes Boltban szoktam vásárolni, így ha kiürül a fogpasztám a következő látogatásomkor ott leadom, ugyanerre lehetség van a Napvirág többi viszonteladó partnerénél. Ha nincs ilyen a közeledben, akkor sem kell aggódnod, mert „20 ezer forintos nettó megrendelés esetén, mint bónusz szolgáltatást kínálják fel a használt üvegek ingyenes elszállítását”, vagy 20 darab felett is ingyenesen vissza tudod küldeni őket.

Azoknak is ajánlom a Napvirágot, akik kézmosáshoz nem szeretnek szappant használni, de fontos számukra a környezetvédelem, mert van folyékony szappanuk üvegben, így nem kell a műanyagszemét miatt aggódni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sustainably Hedonist Nóri (@sustainably_hedonist) által megosztott bejegyzés,

 

Coconutoil Cosmetics

Ahogy azt a neve is sugalja, a Coconutoil Cosmetics specialitása a kókuszolaj, vagyis a különböző olajak és vajak mellett termékinek alapját a bio, szűz kókuszolaj adja. Szimpatikus a márkában, hogy speciális igényekre is készítenek termékeket - pl. borotválkozás utáni olaj, intim olaj -, de alapvetően minden krém és olajkeverék univerzálisan, többféle módon, többféle problémára használható. A csomagolás terén fémmel és üveggel lehet találkozni, és ezeket mind vissza lehet juttatni nekik, ezeket hőkezeléssel sterilizálják őket, majd ameddig az állapotuk engedi újra és újra felhasználják. Amikor erre már nincs lehetőség, akkor jön a szelektív gyűjtés.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Coconutoil Cosmetics (@coconutoilcosmetics) által megosztott bejegyzés,

  

Cocoon manufaktúra

A Cocoon manufaktúra a Pilis szívében, fair trade alapanyagokból és kézzel készíti natúrkozmetikumait, amelyeket a védjeggyé vált Cocoon üvegcsékben lehet megvásárolni. A termékeik között olyan különlegességek is szerepelnek, mint a parfümkrém vagy a hipoallergén ajakbalzsam. Mivel az aprócska üvegek kupakján a Cocoon logó szerepel, így a megfelelő fertőtlenítés után könnyedén újra tudják őket használni az újabb csodákhoz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Cocoon manufaktúra (@cocoon_manufaktura) által megosztott bejegyzés,

 

Mandulina

A Mandulina márkát nemrég fedeztem fel, így nincs tapasztalatom a termékeikkel, ezt előljáróban mindenképp szeretném elmondani, azonban egy piros pontot már bezsebeltek az üvegvisszaváltásra kidolgozott rendszerükért.

Ha összejött négy üveg a márkától, csak írnod kell nekik, és küldenek egy GLS futárt értük, majd sterilizálják őket, és új kupakkal ismét forgalomba hozzák. A környezettudatosságod jutalmaként pedig kapsz egy 5%-os kedvezmény kódot, amit 5000 forintos rendelés esetén tudsz beváltani. Nincs is ennél jobb motiváció a fenntarthatóságra!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mandulina kozmetikumok (@mandulinakozmetikum) által megosztott bejegyzés,

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sustainablyhedonist.blog.hu/api/trackback/id/tr2515948192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása